BEHANDELINGEN OP MAAT

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan zowel in de armen, benen als in het gezicht en romp voorkomen. Deze vochtophoping kan ontstaan op plaatsen waar lymfeklieren overbelast, beschadigd of verwijderd zijn.

Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Eén daarvan is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan zijn ten gevolge van een andere aandoening (secondair lymfoedeem). Een ander veelvoorkomend oedeem is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en komt voornamelijk in de benen voor. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem dat in de benen voorkomt. Vaak ziet men ook een combinatie van verschillende soorten van oedeem.

Bij de eerste behandeling zullen we aan de hand van verschillende vragen en metingen bepalen wat de behandeling voor u kan betekenen.

Behandeling van oedeem kan bestaan uit verschillende componenten:
• voorlichting en advies ten aanzien van huidhygiëne, leefstijl en zelfmanagement
• manuele lymfedrainage (specifieke massage ter bevordering van resorptie van vocht)
• lymfetaping
• oefeningen
• compressietherapie (bijvoorbeeld door middel van zwachtelen of aanmeten van (steun)kousen)

Het doel van de behandeling is dat u zo spoedig mogelijk drukvermindering zult ervaren en daarmee gepaard gaande pijnverlichting. Door middel van coaching en advies kunt u zelf meehelpen aan het herstel en verbeteren van uw gezondheid.

Heeft u last van oedeem? Neem dan contact met ons op zodat onze oedeemtherapeut u zo snel mogelijk kan helpen deze klachten te verminderen!